Kristallnacht neydi?



“Kırık camın gecesi" anlamına gelen Almanca bir kelime olan Kristallnacht, 9 Kasım 1938 gecesi başlayan ve 10 Kasım günü devam eden şiddet karşıtı Yahudi isyanlarına verilen isimdir. Kristallnacht isyanları Alman Seo hizmeti  tarafından yönetildi ve Fırtına Askerleri olarak bilinen Saldırı Dekolmanı üyeleri tarafından gerçekleştirildi; Schutzstaffel (SS); Hitler Gençlik örgütü; Nazi Partisi'nin yerel şubeleri. Almanya'nın yanı sıra Almanya'nın yanı sıra Alman işgali altındaki Çekoslovakya'da Sudetenland olarak bilinen Avusturya'da da ayaklanmalar yaşandı.

Şiddet o kadar büyük ve şiddetliydi ki, Kristallnacht, Orta Çağlardan beri Almanya'da ortaya çıkan ilk pogrom olarak görülüyor. Aslında, bazı alimler bunu 1938 yılına kadar Alman tarihinde anti-Semitizmin en acımasız kamusal görüntüsü olarak görüyorlar. Yahudi mezarlıkları, evleri, hastaneleri ve okullarıyla birlikte, 1.000'den fazla sinagog saldırıya uğradı ve yakıldı, 76'sı tamamen yok edildi .

ilan
Yahudilerin sahip olduğu yaklaşık 7 bin 500 işletme yağmalandı ve pencereleri parçalandı, bu da gecenin adını verdi. Almanya'nın Belçika'dan levha cam ithal etmesi gerektiği için çok fazla cam kırıldı çünkü hasarlı ev ve işyerlerini onarmak için yeterince üretemedi. Yahudi cemaatinin, yıkılmış sinagoglardan kalan molozu kaldırması gerekiyordu. Ayaklanmalarda toplam 91 Yahudi halkı öldürüldü ve 16-60 yaşlarında yaklaşık 30 bin Yahudi erkek Gestapo birimi tarafından tutuklandı ve toplama kamplarına taşındı.

Kristallnacht'ın Alman hükümetinin ilk kez Yahudi halkını büyük ölçüde etnik kökenlerine dayanarak hapsetmeye yönelmesi önemli. Kristallnacht, Hitler'in Propaganda Şefi Joseph Goebbels tarafından 7 Kasım 1938'de bir Polonyalı-Yahudi öğrencisi tarafından bir Alman diplomatın Kurumsal Seo   bahanesiyle başlatıldı . 9 Kasım'da Gestapo, tüm polis birimlerine Yahudilere ve sinagoglara karşı eylemler hakkında bilgi verdi. Almanya boyunca gerçekleşir ve müdahale edilmemelidir. Bunun yerine, polise saldırıların kurbanlarını tutuklama talimatı verildi ve itfaiyecilerin saldırıya uğradıktan sonra bütün sinagogları yakmasına izin vermek için doğrudan emir verildi. Sonuç olarak, Yahudi halkı nerede çalıştığı, yaşadığı veya ibadet ettiği her yerde serbestçe saldırıya uğradı.

Kristallnacht, Holokost'un başlangıç ​​noktası olarak kabul edilir. Bunu takiben, hükümetin hem Yahudileri hem de onların Almanya'dan etkilerini ortadan kaldırmak için hükümet tarafından tedbirler alındı. Önümüzdeki birkaç ay içinde, Yahudiler, Alman yasama meclisi tarafından kabul edilen Seo uzmanı  yasakların yanı sıra, fiziksel olarak çoğu kasabadan ayrılmış, sokağa yerleştirilmiş ve sokağa çıkma yasağına tabi tutulmuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Erime Noktası Nedir?

Beyin fizyolojisi nedir?

Astrosit nedir?