Çoğunluk Kuralı Nedir?



Çoğunluk kuralı kavramı, sayısal çoğunluğun karar alma sürecine dahil olan tüm taraflara uygulanacak bir karar verebileceğini belirtir. Bu ilke, bir grup içinde fikir birliği yerine karar vermeyi vurgulamaktadır. Çoğunluk Seo hizmeti  kuralı, seçimler, yönetim kurulu toplantı oyları ve yasama oyları gibi çeşitli ortamlarda kullanılır.

Pek çok demokratik toplum, bu kuralı yerel ve uluslararası seçimlerde kullanır. Örneğin, anayasal bir cumhuriyet olan ABD, bu ilkeyi kendi seçiminde kullanır. Tezlerde, sadece bir kazanan vardır. Bir Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre oturumu için çalışıyorsa, en fazla oyu alan aday koltuk kazanır.

Bazı kararlar basit çoğunluktan daha fazlasını gerektirir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı vetoes yasasının Kongre tarafından geçirilmesi halinde, Senato ve Temsilciler Meclisi başkanlık vetosunu üçte ikilik bir üstünlükle geçersiz kılabilir . “Üstünlük” kavramı, sayısal çoğunluğu ödüllendiren çoğunluk kuralından biraz farklı olsa da, ilke aynıdır. Karar verme sürecinde net bir kazanan ve bir kaybeden var.

ilan
Ancak, çoğunluk kuralı tüm demokratik seçimlere uygulanmaz. Orantılı temsil (PR) oylama sistemi olan ülkelerde geçerli değildir. Halkla ilişkiler sistemi bulunan bir ülkede, bölge veya parlamento koltukları oy yüzdesine göre ayrılır. Örneğin, dört siyasi partinin on sandalye için yarışması durumunda, oyların yüzde 30'unu oluşturan siyasi parti, mevcut on koltuktan üçünü kazanacaktır.

Halkla ilişkiler sistemli ülkelerde yasama organları, ulusal anayasadaki değişikliklerin yanı sıra mevzuatın oluşturulmasına ve aktarılmasına ilişkin çoğunluk kuralını hala kullanmaya devam edebilir. Avusturya'da, bir PR sistemine sahip bir parlamento demokrasisi olan anayasal hükümler, oyların üçte ikisinin aşırı çoğunluğunu gerektirir.

Demokrasinin savunucuları, çoğunluk kuralının nihayetinde kamu yararına olacaklarını iddia etse de, diğerleri azınlığın etkili bir şekilde Kurumsal Seo   marjinalleşebileceğini düşünmektedir. Amerika'daki Demokrasi kitabında Alexis de Tocqueville kaygılarını iktidarın yozlaştırıcı etkisiyle yazdı ve bir grubun bu gücü kötüye kullanması kadar muhtemel olduğunu ileri sürdü. Tocqueville'in endişeleri, “çoğunluğun tiranlığı” olarak da bilinen bir kavram olarak tanımlanmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Anayasa'ya birkaç Seo uzmanı  azınlık koruma inşa edilmiştir. Bu haklar ulusal, etnik, dini ve diğer azınlıkları "çoğunluğun tiranlığı" ndan koruyor. Çoğunluk kuralı tarafından belirlenen kararlardan bağımsız olarak, bir ülkenin ilgili kanunu veya anayasasında belirtilen hakları ihlal edemezler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Erime Noktası Nedir?

Beyin fizyolojisi nedir?

Astrosit nedir?